Nationale Complimentendag

Niets is leuker dan het krijgen van een welgemeend compliment. Het laat kinderen, ouders, monitoren, collega’s … soms letterlijk groeien. Op Nationale Complimentendag schenken we hier extra aandacht aan. Benieuwd hoe wij dit doen?

Complimenten

DikkeDuimkaarten voor alle kleuters

Voor onze jongste kinderen op kamp gaan we aan de slag met DikkeDuimkaarten. Deze kaarten worden 1 à 2 keer per week aan alle kleuters en uitpluizers uitgedeeld. Elk kaartje wordt gepersonaliseerd en toont waar een kind goed in is. Zo hebben we kaarten die aangeven dat een kind heel goed kan delen met andere kinderen of dat hij of zij zelfstandig naar het toilet kan gaan. Deze kleine dingen kunnen voor kleuters heel wat betekenen.

“Elke positieve bevestiging en elk compliment                                                         zorgt dat hun hart een sprongetje maakt.” 

Complimentendag op kamp

Ook voor de kinderen op onze projectkampen worden er door monitoren initiatieven opgezet. Op ‘complimentendag’ vertellen kinderen wat ze leuk vinden aan elkaar, stoppen ze een briefje voor elkaar in de complimentenbus etc. Monitoren trekken deze initiatieven ook vaak door onder elkaar. Een complimentenmuur met persoonlijke enveloppes, geheime vriendjes die complimentjes uitdelen, stickers om op elkaars T-shirt te kleven of zelf een gastenboek waar ouders iets op kunnen noteren. Dit alles zorgt voor een sterkere band tussen kind en monitor en monitoren onder elkaar.

Complimenten

Wat je aandacht geeft, groeit!

Tot slot staan we ook op ons kantoor achter het idee om elkaar van tijd tot tijd een welgemeend compliment te geven, hoe klein of groot dan ook. Het zorgt voor een open en eerlijke sfeer, waarin heel veel mogelijk is. Af en toe een leuke post-it op iemands computerscherm, een spel waarbij het waarderen van elkaars eigenschappen centraal staat, het in de verf zetten van waar iemand goed in is of gewoon heel spontaan een positief woordje … Het zijn veelvoorkomende fenomenen binnen Idee Kids.

Én het is helemaal niet moeilijk. Neem pen en papier en schrijf erop los. Zeker vandaag, op nationale complimentendag. Ik weet zeker dat je het goed zal doen!

 

Sofie Dujardin - creatief en inhoudelijk medewerker Idee Kids