Lekker binnenblijven: van branden blussen tot levend speelgoed!

27/03/2020

Nog op zoek om het leven thuis een boost te geven? Wij hebben 3 leuke activiteiten voor jou en je kind in petto! Zin om branden te blussen, vulkanen te spotten en speelgoed tot leven te brengen? Dan zijn deze activiteiten op jouw lijf geschreven! De avonturen wachten op jullie. 

Bij de brandweer: Krijten 'brandje blussen' (kleuterkamp)

Ben jij niet bang van een vlammetje en sta jij paraat om iedereen uit de nood te redden? Kruip dan in de huid van een brandweerman en vervul dit avontuur. 

Nodig:

 • Krijt 
 • Stoep/oppervlakte waar je kan krijten 
 • Emmer met water 
 • Bekers

 

Werkwijze: Vertel een kort verhaaltje over de brandweer. “Op een dag kreeg de brandweer een oproep. Help, help, mijn huis staat helemaal in brand! De brandweermensen trokken hun uniform aan en sprongen in hun brandweerwagen. Laat je kind rondlopen en het geluid maken van een brandweerwagen.” Laat hem of haar een groot huis tekenen met krijt op de grond. Daarna geef je de opdracht dat hij/zij vlammen mag tekenen aan het huis. Als je hiermee klaar bent neemt je kind een beker water en blus je de branden door het water op de tekening te gooien.  

Wat een moed heb jij! Popel je al om nieuwe tips en tricks over de brandweer te leren? Snuister dan snel eens wat het kamp “Bij de brandweer” jou allemaal kan bieden!

Op safari! Schrijfdans: de vulkaan (uitpluiskamp)

Zijn alle branden geblust en ben jij klaar voor een nieuw avontuur? Misschien is het verre Afrika wel een plek om jouw nieuw avontuur te starten. Ga op safari en ontdek vulkanen. Ja ja, je leest het goed. In Afrika heb je naast prachtige dieren ook reusachtige vulkanen. Benieuwd hoe een vulkaan eruit ziet? Doe mee aan de schrijfdans! 

Nodig:

 • Muziekspeler (smartphone, pc, box...) 
 • Schrijfdansmuziek: Vulkaan  
 • Papier 
 • Kleurpotloden, verf, wasco’s... 

 

 

Voorbereiding: Hang een groot stuk papier vast met plakband, dit kan op een tafel of aan een raam of muur. Bekijk de filmpjes van een schrijfdans (in beweging en nu op papier). 

Werkwijze:  1) In beweging: https://www.youtube.com/watch?v=itr6esiW-y8 

Vraag aan je kind of zij/hij weet wat een vulkaan is. Een vulkaan is een berg, waaruit vuur en lava kan komen, er kunnen ook stenen uit de berg komen. Daarna heb je ook een asregen, dat is een soort mist met allemaal roetdeeltjes in van het vuur.  

Dus je hebt eerst de vulkaan dan de lava, daarna de stenen die de berg afrollen en als laatste de asregen die neervalt. Dit zijn de elementen die ook zullen terugkomen in de muziek. Laat je kind ook eens luisteren naar de muziek en vraag wat ze horen. Horen ze ook de verschillende elementen? 

2) En nu op papier: https://www.youtube.com/watch?v=9lERqIidIkY 

Geef je kind 2 kleurpotlood, wasco’s of verfborstels. Nu mogen ze de vulkaan tekenen. Het is leuk om dit met beide handen tegelijkertijd te doen.

Wat een groot avontuur was dat. Nu heb je het zeker getoond, jij hebt een oog voor vulkanen. Geen enkele vulkaan ga jij uit de weg! Wil jij nog eens op safari? Wacht dan niet langer en bekijk het kamp “Op safari!”.

Legokamp: LEGO stop motion

Je kan branden blussen en vulkanen spotten al van je avonturenlijstje schrappen. Er is nog een laatste avontuur waar jij aan kan meedoen, ga jij het aan? Maak je eigen stop motion film en breng jouw lego tot leven!  

Nodig:

 • Lego 
 • Tablet of smartphone 
 • De app: ‘Stop Motion Studio’ 
 • Papier en tekengerief 

 

Voorbereiding: Kies een bepaald thema waarmee je wilt werken (liefde, vriendschap, superhelden, school...). Zoek in je huis de benodigde attributen die jij in jouw film gaat gebruiken. 

Werkwijze: Bij elke film hoort een storyboard. Dit is een verzameling van getekende shots zoals de regisseur ze voor ogen heeft. Aan de hand van een storyboard is het gemakkelijker om later de scene te filmen. Laat je kind het papier in grote vakjes verdelen. Elk vakje representeert een shot! Volg het storyboard en trek de foto’s met de app Stop Motion Studio. Zo breng je jouw lego tot leven! 

Wil jij jouw nog meer verdiepen in de legowereld? Neem dan snel een kijkje wat het Legokamp allemaal in petto heeft. 

 

Wat een leuke avonturen waren dat. Hopelijk heb jij je geamuseerd als brandweerman, vulkanenspotter en regisseur van jouw stop motion film! Tot de volgende keer?