Banner_blog

Lekker binnenblijven: experimenteer je mee?

20/03/2020

Boodschappen gedaan voor de komende maand, het hele huis spik en span en de verveling slaat bijna toe? Geen nood, wij hebben enkele entertainende proefjes klaarstaan, die je hele huis weer overhoop halen! Grapje, enkel de keuken hoor. Promoveer je zoon of dochter tot professor en speel even assistent. Aan de slag!

Experiment 1: zwemmende virussen

Gebruik dit proefje om te illustreren aan je kinderen hoe belangrijk het is om je handen te wassen. Ga voor virusvrij!

Nodig

 • Gemalen peper
 • Water
 • Een diep bord
 • Afwasmiddel

Stap 1: Spoel het bord eerst goed af en vul het vervolgens met een laagje water.
Stap 2: Strooi daarna een laagje peper op het water. De peper stelt een virus voor. Je zal zien dat de peper op het water blijft drijven.
Stap 3: Steek je vinger in het bord. Wat gebeurt er?
Stap 4: Druppel nu een beetje afwasmiddel op je vinger. Stop deze vinger in het midden van het bord in het water. Wat gebeurt er met de peperkorrels/virussen?

Tip: Zorg dat het water schoon is. Als het water vervuild is, is de oppervlaktespanning niet meer intact. Het proefje lukt dan niet meer.

Hoe komt dat nu?
Water bestaat uit allemaal hele kleine deeltjes. Dit zijn moleculen en ze trekken elkaar onderling sterk aan, net zoals magneten. Dat is ‘oppervlaktespanning’. De oppervlaktespanning wordt door het afwasmiddel ‘gebroken’, zodat de watermoleculen met de peperkorrels uit elkaar schieten.

De boodschap luidt dus: steeds grondig je handen wassen!

Schuimslang-Minne

Proef 2: de schuimslang

Hebben jullie al gehoord van de schuimslang? De schuimslang is een ongevaarlijk, zeldzaam dier dat voorkomt uit … vieze oude sokken!

Nodig

 • Een lege plastic fles
 • Een oude sok
 • Een bassin
 • Afwasmiddel

Stap 1: Snij je flesje in twee. Enkel de kant met de flesopening heb je nodig.
Stap 2: Doe de sok over de fles.
Stap 3: Doe de sok in het water met afwasmiddel.
Stap 4: Blaas door de flesopening. Wat zie je?

Hoe komt dat nu?
Het zeepwater gaat in de gaatjes van de sok zitten. Als je lucht door deze gaatjes heen blaast, dan ontstaan er allemaal zeepbellen. Als zeepbellen elkaar aanraken, dan blijven ze plakken. Als je even blijft blazen, dan ontstaat er een slang van aan elkaar geplakte zeepbellen. Een echte schuimslang!

Proef 3: het ei in de fles

Een stevig gekookt ei krijg je niet zomaar door de opening van een fles. Slaag jij erin om het ei toch in de fles te toveren?

Nodig

 • Een hardgekookt ei
 • Een fles waar het ei net niet door kan
 • Twee lucifers

Stap 1: Neem het hardgekookt ei en probeer het in de fles te steken. Niet duwen natuurlijk!
Stap 2: Steek de lucifers aan en leg die voorzichtig in de fles.
Stap 3: Probeer het ei opnieuw in de fles te steken. Wacht een beetje.
Stap 4: Kan je verklaren wat er gebeurt?

Hoe komt dat nu?
De lucifers branden in de fles en het ei sluit de fles af. De zuurstof in de fles wordt opgebruikt en de lucifers doven uit. De lucht in de fles koelt af en de luchtdruk neemt af. De luchtdruk buiten de fles is groter en door het drukverschil wordt het ei in de fles geduwd.

Tip: snij de fles na het proefje open om aan het ei te kunnen. Jammie!

Zit er een een koter naast jou die staat te popelen om deze proefjes uit te proberen? Of sterker nog, is hij of zij al op weg om een van de grootste uitvinders van deze eeuw te worden, net als professor Gobelijn of Barabas? Bekijk dan zeker eens het thema ‘Uitvinderskamp’ waar zoon of dochter zich helemaal kan uitleven. Benieuwd waar het kamp deze zomer plaatsvindt?

Peper 2