Eropuit! Dag van de Wetenschap

Zondag 25 november is het zover: de dag van de wetenschap! Op deze dag zetten tal van bedrijven en organisaties hun deuren open zodat iedereen die wil, kennis kan maken met de wetenschap van de 21ste eeuw. Hierbij worden STEM-projecten in de kijker gezet. STEM staat voor science, technology, engineering en mathematics. Een overzicht van alle activiteiten vind je op https://www.dagvandewetenschap.be/

Ook bij Idee Kids organiseren we een heleboel kampen met een focus op STEM. Aangezien we als samenleving nood hebben aan mensen met een neus voor wiskunde, exacte wetenschappen, ingenieurswetenschappen, techniek en technologie vinden we het als organisatie van belang om STEM-kampen mee op te nemen in ons aanbod. Bijgevolg is Idee Kids vzw sinds 2017 erkent als STEM-academie, meer info hieromtrent vind je op https://www.stem-academie.be/

Voor de realisatie van onze STEM-kampen werken wij samen met volgende partners: Ingegno, De Creatieve STEM vzw, Techniek- en Wetenschapsacademie en Digitale Wolven vzw. Ook zij bieden workshops aan tijdens de dag van de wetenschap: 

  • Bezoek gratis de Ingegno Maker Space, een Kids Fab Lab, en beleef hoe wetenschap deel is van een Fab Lab. Meer info vind je hier
  • Creatief met internet of things. Meer info vind je hier
  • Fablab Erpe-Mere stelt het nieuwe media lab voor. Meer info vind je hier.

 

De Idee Kids STEM-kampen

Indien het bij jouw kid(s) kriebelt om één van onze STEM-kampen te volgen. Ontdek dan hier ons aanbod! Inschrijven kan vanaf zaterdag 1 december. 

Techniek is chic

Techniek is chic

Met tal van verschillende technieken ontwerpen we deze week onze eigen games. We leven ons uit tijdens de leukste actieve spelen, geven met handtools en materialen vorm aan onze pionnen of spelbord, programmeren een Pro-Bot en krijgen techniekuitdagingen voorgeschoteld. We trekken eropuit en een professional leert ons coderen. The game is on!

Stielmannen

Stielmannen (m/v)

Weet jij wat een waterpas, een striptang of een plamuurmes is? We volgen de weg van ruwbouw tot huis en maken kennis met het beroep van een metser, een elektricien en een schrijnwerker. We bouwen een stad uit hout en op het einde van de week gaan we met onze zelfgemaakte wandlamp naar huis!

Bouwkamp

Bouwkamp

Met planken, dozen en touwen gaan we aan de slag. We bouwen kampen, hutten, iglo’s, kleine huisjes en grote kastelen. Met Lego, Kapla en Clics maken we ingenieuze constructies! Op het einde van de week staat iedereen versteld van onze prachtige architectuur.

Dwengo Roboticakamp

Dwengo Roboticakamp

Heb je er altijd van gedroomd om een robot te creëren? Stap voor stap leren we onze robots ontwerpen, programmeren, bouwen en gaan we vooral testen hoe ze tot leven komen en zelf een eigen kunstwerk maken! Het wordt een week boordevol creativiteit en we sluiten af met een heuse ArtBots-tentoonstelling! 

Uitvinderskamp

Uitvinderskamp

Barabas, Gobelijn of professor Kwakzalver, tijdens dit kamp kan iedereen de gekste dingen uitvinden: een toekomstkijker, een denkmachine, een snoepkussen, een ontsnaprobot enz. We doen allerlei proefjes en experimenteren erop los.

Sterren en kometen

Sterren en kometen

Deze week leren we alles over het heelal! Sterren, planeten, manen, kometen, het melkwegstelsel, het zwarte gat... We bouwen en lanceren onze eigen raket, maken een ruimtehelm en nemen een kijkje bij de sterrenwacht. Na deze week heeft het heelal geen geheimen meer voor jou!

Elektronica!

Elektronica!

Serie- of parallelschakeling, LED-lampjes, koperdraad en batterijen … we gaan aan de slag met al deze materialen en halen energie uit de gekste dingen. Welke materialen geleiden het best? Kunnen we een tekening laten zingen? Na een week solderen en schakelen keren we huiswaarts met ons eigen geprogrammeerd elektronisch draagbaar gadget.