In de kijker! Categorie: taalproject

04/03/2020

Een week spelenderwijs kennis maken met de Franse of Engelse taal.   

We geven je een inkijk in een aantal activiteiten die zijn opgenomen in het draaiboek dat elke monitor ontvangt. Monitoren zijn vrij om dit te gebruiken als inspiratieboek of volgen dit nauwgezet op. Steeds staat de totaalbeleving van het kampthema voorop.

Taalproject groep kinderen

Taalproject: Dis bonjour au micro

Dit kamp wordt georganiseerd in samenwerking met CLIPvakanties. CLIPmonitoren gaan op onze kampen aan de slag met de Franse taal. De CLIPformule staat voor een unieke puzzel van taal en kamp. Tijdens deze week leren ze zichzelf voorstellen, spelen ze tal van spelletjes en zingen ze bovendien Franse Chansons. Het enthousiasme en de trots die kinderen hebben bij het zingen van ‘Au Champs Elysées’ is heerlijk om zien.

Een aantal activiteiten uit het draaiboek:

 • Pleinspelen, kringspelen, sport- en knutselactiviteiten in een Frans tintje
 • Twister met de lichaamsdelen en kleuren in het Frans
 • Balspel met Franse cijfers
 • Wie ben ik? Un fruit, une légume ou un animal
 • ...
groepsfoto met koksmuts

Taalproject: Let's cook!

Aan de start van de week ontvangen de kinderen een brief van een Engelse topchef. Hij nodigt de kinderen uit om deel te nemen aan de kooklessen in zijn Royal Cooking School. Kinderen ontwikkelen doorheen de week vaardigheden om te kunnen deelnemen aan deze kooklessen. Ze scherpen zowel hun kookkunsten als Engelse taal bij.

Een aantal activiteiten uit het draaiboek:

 • Ingrediëntenmemory
 • English breakfast pancakes
 • Zinmixer
 • Chicken pie pops
 • English quiz
 • Stratego met michelinsterren
 • ... 

Activiteit uit het draaiboek 'Let's cook': English breakfast pancakes

Wat:
The breakfast we know - bread / Nutella / milk or juice / corn flakes / … -  is totally different from the English breakfast. We leave the beans, sausages, mushrooms and warmed up tomatoes for what they are, but start the day with typical English pancakes (for breakfast)

Werkwijze:
Verdeel de kinderen in vier groepen. Laat de groepjes één voor één het materiaal komen halen. Leg hierbij de nadruk om de Engelse benaming van de ingrediënten en eventueel ook het materiaal dat ze gebruiken (teaspoon, tablespoon …) Weeg op voorhand een aantal dingen af om het volgen van het recept vlotter te laten verlopen. Gebruik hiervoor de juiste mengkommen (grote kom = bloem / kleine kom = boter / maatbeker = melk / kleine kom = bakpoeder en suiker samen)

Wanneer alle groepen het nodige materiaal hebben, lees je het Engels-Nederlandse recept stap voor stap voor. Dit is een uitdaging voor de kinderen omdat ze zelf op zoek moeten gaan naar het materiaal, de ingrediënten e.d. Ondersteun doorheen de verschillende stappen waar nodig. Kijk of de kinderen wel de juiste ingrediënten en hoeveelheden gebruiken, maar laat hen vooral ook zelf nadenken over wat ze nu precies nodig hebben.

Recept:
Neem de grote mengkom en doe daarin 125 gram flour, 2 teaspoons baking powder en 2 tablespoons sugar. Mix it.
Neem the milk en beat (break) the egg er bij.
Neem the butter  en doe het ook bij the milk and the egg.
Roer alles goed onder elkaar.
Giet the milk, the egg and the butter in de mengkom met de flour, baking powder and sugar.
Roer opnieuw alles goed onder elkaar.
Als het mengsel te dik is, doe er dan wat extra milk  bij.
Neem alle 4 jullie mengkommen en giet het mengsel in de soupbowl.

Bakken:
Neem de vuurtjes en de extra boter erbij. Elk kind mag nu zijn/haar pannenkoeken komen bakken. De kinderen die niet aan het bakken zijn doen de afwas, maken de tafels proper en dekken de tafel voor het ontbijt. Tip: English pancakes zijn een stuk dikker dan de pakkenkoeken die wij kennen. Met deze hoeveelheid kan je gerust wat dikkere maken!