nieuws

Aan de slag! Zoet van oud naar nieuw

18/12/2018

Weldra vieren we overgang van oud naar nieuw. Wat staat er bij jullie op het menu en vooral: hebben jullie al gedacht aan een leuk toetje?  Staan jullie kinderen te popelen om samen overheelijke creaties te toveren? Wij selecteerden drie zoete recepten uit onze kookkampen speciaal voor jullie.

Chocoladekommetjes

Uit het chocoladekamp

Benodigdheden:

  • Melkchocolade
  • Waterballonnen
  • Bakplaat
  • Kookpot / au bain-marie set

 

Aan de slag!

  • Was jullie handen
  • Verwarm de chocolade au – bain – marie.
  • Blaas een waterballon op.
  • Dop een ballon in de chocolade en zet hem op de bakplaat.
  • Tip: houd een lepel onder de ballon terwijl je hem verplaatst.
  • Is de chocolade gestold? Laat de ballon springen.
  • Je kan het kommetje vullen met allerlei lekkers!
ballonnen

Vegan speltwafels

uit Zoet & gezond met Madam Bakster

Benodigdheden:

  • 300 ml amandelmelk
  • 1 el azijn
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 25 gram kokosolie
  • 50 gram maple syrup
  • 250 gram speltbloem
  • 3 el chiazaad
  • spuitwater
  • toppings
  • kom (2)
  • wafelijzer

 

Aan de slag!

  • Meng de amandelmelk en de azijn in een kom en zet even opzij terwijl je de rest van de deeg voorbereidt.
  • Meng de droge ingrediënten (bloem, chiazaad, bakpoeder en baksoda) in een kom. Meng goed. Maak een kuiltje in de bloem en voeg vervolgens de gesmolten kokosolie en de maple syrup toe. Voeg tenslotte ook de melk toe. Meng goed tot je alle resten bloem mee hebt. Eindig met 8 eetlepels spuitwater. Dit zorgt ervoor dat je deeg luchtiger wordt. Is je deeg erg stroperig en dik? Voeg dan nog wat extra spuitwater toe.
  • Verwarm je wafelijzer goed voor. Giet het deeg erin en bak een tiental minuutjes tot de wafels goudkleurig en krokant zijn. Eet de wafels warm of vries ze in en ontdooi ze in de oven tot ze weer krokant zijn. Smakelijk!

Cupcakes met appels

Uit cups, cakes en whoopies

Benodigdheden (12 cupcakes)

  • 110 gram boter
  • 110 gram bloem
  • 110 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eitjes
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 kleine appels
  • cupcake bakblik
  • cupcake vormpjes

 

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Weeg de ingrediënten nauwkeurig af.
  • Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
  • Doe de boter, de suiker en de vanillesuiker in een kom en meng goed door elkaar zodat je een romig mengsel bekomt.
  • Zeef de bloem en de bakpoeder en doe ze bij het mengsel.
  • Kluts de eitjes en doe ze bij het mengsel.
  • Meng als laatste de stukjes appel bij het geheel.
  • Neem een cupcake bakblik en leg er papieren vormpjes in.
  • Vul elk vormpje tot aan de rand van het papier.
  • Laat een volwassene de cupcakes in de oven steken.
  • Na 20 minuten zijn ze klaar!
  • Laat de cupcakes even afkoelen en je kan aan de slag om ze te versieren!