Nieuws

Aan de slag! Tips voor een verjaardagsfeestje: cowboys & indianen

09/01/2019

Is jouw dochter / zoon / neef / nicht / … weldra jarig? Plan je een feestje? Zoja, hoeveel kinderen zullen er zijn? Kies je voor een thema? Nodig je iemand uit voor een workshop of voorzie je zelf een aantal activiteiten? Op zoek naar inspiratie? Wij helpen jou graag een handje!

Ontdek hier enkele tips om een feestje in te kleden volgens het thema ‘cowboys & indianen’.

cowboys & indianen

Ugh, Ik ben indiaan …

Het is altijd leuk om een verjaardagsfeestje in te kleden volgens een bepaald thema. Misschien heb je nog wel een indianentooi liggen, of een oude T-shirt die je kan verknippen en/of schmink om een aantal indianenstrepen te zetten? Het is fijn om de kinderen maximaal mee te nemen in het verhaal én hun fantasiedenken aan te spreken. Verkleedkledij doet sowieso wonderen. 

Indiaan Winnetou heeft me gebeld! Hij vond het fantastisch dat [naam] jarig is en een heus feestje organiseert! Zin om allemaal een beetje indiaan te worden?

Sta met alle kinderen in een kring. Eén kind doet een stap naar voor en zegt ‘Ugh, ik ben indiaan [naam]’, als je schmink hebt kan je indianenstrepen zetten, de andere kinderen doen nu stap naar voor: ‘goeiedag, Indiaan [naam]’. Iedereen stapt terug naar achter. De volgende is nu aan de beurt. Dit totdat iedereen geweest is.

Je kan ook kiezen voor Indianen namen met een extra touch, bv. Ugh ik ben Indiaan Steven Witveer! Kunnen de kinderen hun nieuwe naam onthouden en elkaar zo aanspreken gedurende het hele feestje? 

Muzikaal indianenpak

Maak op voorhand een muzikaal pak met een aantal lagen. In het pak kan je bv. ballonnen steken, lekkernij of het knutselmateriaal voor een volgende opdracht. De kinderen geven het pakje door tot de muziek stopt. Het kind dat het pakje heeft op dat moment, mag een laagje van het pakje doen. Bij elke laag geef je de kleuters een (spel)opdracht.

Indiaan Winnetou bezorgde ons een speciaal pak samen met leuke muziek! Wanneer de muziek start, laten we het pak doorgaan. Er is iets héél bezonder aan het pak, laten we het samen ontdekken! 

 • Knoop ontwarren: één kind  gaat eventjes verderop staan, met de rug naar de groep.  Hij wordt de indiaan die de knoop zal ontwarren. De overige kinderen maken eerst een slinger. Vervolgens leggen ze de slinger in de knoop. Dit doen ze door boven en onder elkaar te kruipen, zonder hun handen los te laten. Als de knoop gemaakt is, komt het kind terug. Hij probeert de slinger te ontwarren. 
 • Onder welke beker? Neem een drietal bekers en een klein voorwerp (balletje, dopje...). Steek het voorwerp onder één van de bekers, verschuif de bekers van plaats en vraag de kinderen waar het voorwerp zit.
 • Hoeveel voorwerpen voel ik? Eén kind gaat in de kring liggen en sluit zijn ogen. Om de beurt legt er een kind een voorwerp op het kind. Na een aantal zakjes wordt gevraagd hoeveel voorwerpen hij/zij denkt dat er op hem liggen. Heeft hij het juist?
 • 1, 2, 3 Indiaan! Eén kind staat tegen een muur en alle andere kinderen op een rij naast elkaar op een afstand. Het kind aan de muur roept ‘1, 2, 3 Indiaan!’. Op dat moment begint iedereen te lopen richting muur. Eenmaal het kind zich heeft omgedraaid, moet iedereen stil staan. Wie beweegt nog? Hij moet terug achter de lijn. Het is extra leuk als de kinderen, wanneer ze stilstaan, een indiaan uitbeelden. 
 • Cactus en bloem. De kinderen zitten in een cirkel. Eén kind gaat even naar buiten. Intussen wordt de bloem aangeduid. Alle andere kinderen zijn cactus. Het kind dat was weggegaan, moet op zoek gaan naar de bloem. Dit moet hij doen door op ieders schoot te gaan zitten. Gaat hij op een cactus zitten, dan krijgt hij een kneep in z'n achterwerk. Kiest hij juist en komt hij bij de bloem terecht, krijgt hij een knuffel. 
 • 3, 2, 1 start! Geef de opdracht om zo snel mogelijk een rondje rond een afgebakend terein te lopen. 
 • Op één been staan. Wie kan er het langst op één been staan? 
 • Ballon doorgeven. De kinderen geven de ballon voorzichtig door met hun voeten maar mogen deze niet laten vallen.

Extra tip!
Je kan op elke laag van het muzikaal pak ook een prentje aanbrengen die je knipt uit deze prent. Na afloop is het de uitdaging om de prenten op de juiste volgorde te leggen. Leg samen met de kinderen alle prenten bij elkaar. Wie weet welke prent het eerste is en welke daarop volgt? Ontdekken de kinderen  zohoe een indiaan zich aankleedt?

Photobooth

Photobooth: cowboys gezocht!

Indiaan Winnetou maakt zich zorgen. Cowboy Joe wordt gezocht!  Een affiche met een foto van Cowboy Joe zou een grote hulp zijn om hem terug te kunnen vinden. Willen de kinderen helpen? 

De kinderen maken elk hun eigen photobooth accessoires en gaan op de foto. Het is heel eenvoudig om dit te maken en de kinderen vinden het fantastisch. 

Hoe ga je te werk? 

 • Voorzie voor elk kind een A4 blad.
 • Ze tekenen een cowboyhoed. Zijn de kinderen nog jong? Je kan hen helpen of op voorhand een voor iedereen een prent printen.
 • De kinderen versieren de hoed en knippen hem uit.
 • Kleef de cowboyhoed op een satéstok. 
 • Nog tijd over? Ze kunnen nog tal van accesoires maken zoals bv. een snor of baard. 

Wordt Cowboy Joe zo gevonden? Je kan de foto’s nadien delen via social media of versturen naar de ouders van de kinderen. Stuur gerust ook een aantal foto's van jullie kinderfeestje naar info@ideekids.be. Wij zijn uiteraard ook reuzebenieuwd.