Aan de slag! (S)mak(k)elijke winterreceptjes

29/01/2019

De winter is officieel in het land, hoera! Naast buiten ravotten in de sneeuw is het ook het ideale moment om samen met je kinderen aan de slag te gaan in de keuken en lekkere wintergerechtjes te maken. Onze grafisch medewerker Laura testte ze allemaal voor jou uit! Smakelijk!

Op het menu

  • Ontbijt: smeuïge havermoutpap met drakenbloed
  • Tussendoortje: gezichtjes om van te smullen
  • Middagmaal: romige pompoenrolletjes
  • Vieruurtje: warm appeltje voor een kleine honger
  • Avondmaal: lettersoep met toverstaf


Na deze receptjes enorm veel zin om nog meer te koken? Ontdek een van onze vele kookkampen.

Ontbijt: smeuïge havermoutpap met drakenbloed

Niets beter om de dag te starten met een smeuïg oldschool ontbijt.
Gepimpte havermoutpap zodat je kleine spruit meteen de nodige energie krijgt om aan de dag te beginnen.

Wat heb je nodig?

  • havermout
  • havermelk/amandelmelk/gewone melk/…
  • rood fruit
  • suikersiroop
  • kokosschilfers
  • andere lekkernijen
  • een speelgoeddraak om te werken aan de echtheidsfactor


Aan de slag!

De dag voordien: zet een kommetje met havermout, overgoten met melk, een nachtje in de frigo.

Zet een pan op het vuur en doe hierin de havermout, de melk en eventuele kruiden. Laat de havermout 5 minuten goed doorkoken en doe er nog een beetje melk bij naargelang de smeuïgheid. Let op, goed blijven roeren om aanbakken te voorkomen!

Stoof intussen het rood fruit aan met suikersiroop tot een coulis. Zeef nadien het fruitmengsel. Houden je kinderen eerder van een zure smaak? Laat dan de suikersiroop weg.

Schep de havermout in de lievelingskom van je zoon/dochter en overgiet het met drankenbloed.
Zet nu de kokosschilfers recht en grrr-smullen maar!

Tip: Doe voldoende melk bij de havermout en laat na het koken nog even staan voor de smeuïgheid. Experimenteer zeker ook met verschillende kruiden! Wissel af met type melk en overige ingrediënten om de havermout te pimpen.

Tussendoortje: gezichtjes om van te smullen

Lachen, smullen, brullen, mondjes vullen, scheel kijken of net recht, droevig kijken of zelfs bijna echt! Laat het smaken, laat het zien, van jouw zoon/dochter krijg je tien op tien!

Wat heb je nodig?

  • rijstkoeken of andere beschuiten/krakers
  • een lekker smeersel als basis (plattekaas, smeerkaas, groentespread, hummus ...)
  • allerlei soorten groenten
  • gedroogd fruit
  • noten en zaden


Aan de slag!

Experimenteer en probeer!

 

Middagmaal: Romige pompoenrolletjes

Het is winter en dan mag er gerust eens een romige "ik-geniet-er-o-zo-van" maaltijd tussen zitten. Nog net op de valreep een receptje om pompoen lekker op je kinderen hun bord te toveren.

Wat heb je nodig? (voor één ovenschotel)

  • cannelloni rolletjes
  • ongeveer 1kg pompoen
  • 250 gram ricotta
  • 500 ml lichte room
  • 400 gram parmezaanse kaas
  • zeste van 1 bio citroen
  • 10 blaadjes verse of gedroogde salie
  • een handjevol peterselie
  • gemixte hazelnoten


Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180°.

Snij de pompoen in blokjes van circa 2cm en vergeet het lachende mondje niet, leg op de bakplaat en besprenkel met de salie en een beetje olijfolie. Zet 40 minuten in de oven tot de pompoen gaar is.

Neem een mengkom en voeg toe: de pompoenblokjes, zeste van citroen, peterselie, ricotta, peper en zout.  Mix tot een lekkere brei (zo eentje waar je kinderen graag hun handen in steken).

Laat de parmezaanse kaas samen met de room in een steelpannetje smelten.Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Neem je ovenschaal en vul de cannellonibuisjes met de pompoenmix. Schik de buisjes mooi tot de schaal helemaal gevuld is. Giet de saus over de cannellonibuisjes en plaats 30 minuten in de oven tot de pasta klaar is. Je kan uiteraard de ovenschotel ook bestrooien met kaas.

Dresseer een bord voor je zoon-/dochterlief, besprenkel met de gemixte hazelnoten en aanschouw een gezichtje van plezier.

Tussendoortje: warm appeltje voor een klein honger

Een appeltje uit de oven is een klassieker. Eentje dat eens niet gevuld is met veenbessen? Hieronder het delicieuze én makkelijke recept!

Wat heb je nodig?

  • 2 appels
  • 3 dadels
  • kaneel
  • klontje boter
  • honing
  • geroosterde amandelschilfers

 

Vieruurtje: warm appeltje voor een kleine honger


Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180°.

Schil en hol de appel uit. Doe alle ingrediënten, behalve de amandelschilfers, in een blender.
Vul de appel met het mengsel en zet minstens een halfuur in de oven.
Zorg dat de appels lekker zacht zijn. Zo worden ze ook extra zoet!

Laat de appel een paar minuten afkoelen vooraleer te proeven.

Werk af met de geroosterde amandelschilfers en eventueel wat bloemsuiker. Une pomme nom nom nom!

Avondmaal: lettersoep met toverstaf

Al de nodige vitaminen met power een kinderlijf insturen? BAM! Groentesoep is het antwoord.

Wat heb je nodig?

  • 1 pastinaak
  • 1 ui
  • 1 liter water
  • 3 wortels
  • 5 selder stengels
  • peterselie
  • tros tomaten
  • knoflook, peper en een bouillonblokje
  • broodstengel
  • boterham

Aan de slag!

Snij alle groenten in kleine stukjes.

Bak de ui 5 minuten in een beetje olie en voeg de knoflook toe.
Voeg al de overige ingrediënten toe en kook 30 minuten tot alle groenten zacht zijn.

Pureer de soep, zeef eventueel fijn en voeg de lettertjes toe.

Decoreer met de eetbare toverstaf: maak een ster uit de boterham en steek deze op de broodstengel.