Aan de slag! Browniedag

07/12/2018

Wanneer we even een blik werpen op het groot arsenaal aan feestdagen springt 8 december in het oog. Deze dag is één van de hoogdagen voor échte zoetebekken. Het is de enige echte officiële Browniedag, een feestdag die vooral gekend is in Amerika. Speciaal voor deze dag test Maaike, Chief Happiness en chocoladelover volgend recept uit van Madam Bakster.

  browniedag

  Heerlijke boekweit chocolade brownies met een verborgen ingrediënt

  Bron: Madam Bakster  

  Benodigdheden

  • 1 blik zwarte bonen 
  • 3 flaxeggs
  • 80 gram agave
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 3 eetlepels pure cacaopoeder
  • 35 gram boekweit
  • 2 theelepels bakpoeder
  • pure chocolade voor de afwerking  

  Recept

  • Maak drie flaxeggs en zet ze even opzij. Spoel intussen de gekookte zwarte bonen met heet water in een vergiet. Warm ook de oven voor op 175°C. 
  • Mix in een keukenrobot de zwarte bonen tot puree. Voeg hieraan ook de agave en de zonnebloemolie toe. 
  • Voeg daarna de droge ingrediënten toe: de cacaopoeder, boekweit en het bakpoeder. Mix goed. Mocht je het deeg niet zoet genoeg vinden, kun je hier altijd nog enkele stevia druppels aan toevoegen. Voeg als laatste ook de flaxeggs toe en mix nog een laatste keer tot je een homogeen deeg bekomt. 
  • Vet een bakschaal in en bedek de bodem en de randen met bakpapier. Stort de brownievulling in de schaal en werk af met pure chocolade druppels. Bak 20 à 25 minuten in de oven of tot de korst van de brownie krokant is en de vulling niet lopend meer is. 

  Maaike, Chief Happiness & Chocoladelover:

  “De passie voor zoet en chocolade, maar vooral mijn nieuwsgierigheid zorgden ervoor dat ik dit recept absoluut wilde uittesten. Waar zou ik de ingrediënten vinden? Kan je een ei écht zomaar vervangen door een mengeling van water en lijnzaad? En uiteraard: hoe zal het eindresultaat smaken?

  De ingrediëntenzoektocht was een uitdaging op zich. Ik ben namelijk vertrouwd met de look en feel van klassieke producten, maar zocht nooit eerder naar agave en boekweit. Spannend! Gelukkig vond ik alles vrij vlot in de winkel, dus aan de slag ermee. Het is wennen dat jouw keuken niet gevuld wordt met de geur van warme chocolade, je geen eieren hoeft op te kloppen om vervolgens de kom ondersteboven te houden of de pot lonkt om uitgelikt te worden. De verrassing was bijgevolg des te groter toen ik het eindresultaat - na even wachten -  uit de oven mocht schuiven. Best zoet, met een specifieke smaak en textuur. Wie verwacht dat je met alternatieve ingrediënten hetzelfde resultaat kan creëren komt bedrogen uit. Wel is het een uitstekend en uitdagend alternatief voor wie graag bakt en zo nu en dan eens wil gezondigen.”

  In de kijker! Chocoladekamp in een nieuw jasje!

  Het chocoladekamp zit reeds geruime tijd in ons aanbod. Vanaf 2019 krijgt het een nieuw jasje en voegen we enkele nieuwe recepten toe. De kampomschrijving gaat als volgt: 

  Uit welk land komen cacaobonen? Kan jij de verschillende soorten chocolade onderscheiden tijdens de grote smaaktest? Likkebaardend komen we in deze lekkere kampweek alles te weten over chocolade, met als toetje chocoladeverhalen, chocoladerecepten en chocoladespelletjes. We maken heerlijke chocoladecreaties: pudding, truffels, lolly's en bar. Daarnaast ontwerpen we ook onze eigen chocoladeverpakking en smullen erop los. Jammie!