Kampjaar 2021

Op deze pagina vind je een update rond de krokusvakantie 2021. Hoe de paas- en zomervakantie er precies zullen uitzien, kan voorlopig nog niemand voorspellen. Achter de schermen bereiden wij wel alle mogelijke scenario's voor: met en zonder bubbels.
We volgen de maatregelen nauwgezet op en zetten ook dit jaar alles op alles om kinderen op een veilige manier te ontvangen op kamp en tegelijk een fantastische kampbeleving te creëren.

Onze coronacoördinator = Bjorn Accoe, te bereiken op 0490 11 49 05

​​​​​​​Update rond de krokusvakantie

Na een positief advies van de ministers van Sport en Jeugd en een ministerieel besluit om de beslissing definitief te maken, kunnen we eindelijk zeggen: we gaan op kamp in de krokusvakantie!

Om de veiligheid van iedereen op kamp te waarborgen, houden we uiteraard rekening met enkele maatregelen.
Let wel: deze maatregelen zijn voorlopig enkel van toepassing op de krokusvakantie. We kunnen nog geen uitspraken doen over de paas- en zomervakantie.

Bubbelwerking

We gaan op kamp in bubbels tot 25 kinderen. Per kamplocatie kan je wel meerdere bubbels terugvinden, waarvan de ingangen verspreid liggen. De bubbelwerking houdt in dat de kinderen op de kamplocatie enkel contact hebben met de deelnemers in hun bubbel. Geef daarom bij de inschrijving goed door met welke vriendjes je zoon of dochter het kampthema volgt.
Ben je nieuwsgierig hoe de bubbels er precies uitzien? Op de locatiepagina vind je de bubbelindeling per locatie terug.

Ouders mogen de bubbels niet betreden. We voorzien een knuffelzone voor het afscheid. Verder vragen we om bij het betreden van de kamplocatie steeds een mondmasker te dragen.

De week voor het kamp ontvang je een startkampmail met alle praktische details, waarin je ook terugvindt in welke bubbel je zoon of dochter zit. De bubbels worden ingedeeld op basis van de kampthema’s. Het kan zijn dat broers en zussen van een verschillende leeftijd niet in eenzelfde bubbel zitten. Dit vormt op zich geen probleem, maar het is wel iets waar je als ouder rekening mee moet houden bij het brengen en ophalen van je kinderen. Wij doen er alles aan om iedereen goed op te vangen.

Ook het in- en uitschrijfmoment ziet er dit jaar wat anders uit. We gaan voor een contactloos onthaalmoment in de knuffelzone. Vertrek zeker tijdig naar de kamplocatie, het inschrijfmoment kan iets langer duren dan gewoonlijk.

Binnen de bubbels zetten we de kampwerking zoals we die kennen voort. Kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven. Monitoren dragen er, zoals de maatregelen voorschrijven, wel constant een mondmasker. We voorzien per kamplocatie voldoende bubbelverantwoordelijken die zorgen voor een vlot verloop van de kampweek en die extra aandacht besteden aan algemene hygiëne.

Aangepaste opvanguren

Idee Kids biedt gratis voor- en naopvang aan. Om de werking te kunnen verderzetten, zijn we genoodzaakt om onze opvanguren voor en na de kampdag in te korten. In de krokusvakantie opent onze kamplocatie om 08.15 u. en sluit deze om 17.15 u.

In normale omstandigheden verdeelt het monitorenteam de opvangshiften onder elkaar. Zo hebben we op elk moment van de voor- en naopvang voldoende ogen bij de uitschrijftafel, bij de poort en bij de kinderen zelf. Door de kleinere bubbels kunnen we onvoldoende monitoren inzetten om de lange opvanguren veilig te laten verlopen.

We vinden het belangrijk om flexibele kampuren aan te kunnen bieden en zo in te spelen op de nood aan opvang bij jou als ouder. Daarnaast is veiligheid voor ons ook een prioriteit. We trachten op deze manier het voor iedereen haalbaar te maken. We erkennen dat dit extra flexibiliteit van jou als ouder vraagt en we excuseren ons voor dit ongemak.

Kampwerking

Hoewel we er alles aan doen om in deze gekke tijden de kwaliteit van onze kampwerking hoog te houden, zullen de kampen er toch iets anders uitzien. Zo is het organisatorisch niet mogelijk om de bubbels van een springkasteel te voorzien.

De bubbels verlaten de kamplocatie niet. Uitstappen zitten er tijdens de krokusvakantie helaas nog niet in. Workshopgevers komen wel nog langs op de kamplocatie, we houden hier rekening met alle voorzorgsmaatregelen.

Verder is het goed om een extra dikke trui (genaamtekend) mee te geven naar kamp. De kinderen gaan op regelmatige tijdstippen buiten een frisse neus halen. Ook worden de lokalen vaak verlucht, waardoor het binnen soms iets frisser dan gewoonlijk kan zijn. 

Wie kan deelnemen?

Het liefst verwelkomen we alle kinderen op kamp. Om de veiligheid van iedereen op kamp te waarborgen, dienen we deze krokusvakantie echter enkele uitzonderingen te maken.

  • Zieke kinderen (ongeacht het over covid-19 gaat of niet) kunnen helaas niet deelnemen. Enerzijds omdat het kind anderen kan besmetten, anderzijds heeft het kind dan een verzwakt immuunsysteem waardoor het zelf ook vatbaarder is voor ziektes. Dit wil ook zeggen dat kinderen die tijdens het kamp ziek worden onmiddellijk van de kampplaats worden opgehaald (ongeacht het om covid-19 symptomen gaat of niet). Kinderen dienen minstens drie dagen symptomenvrij te zijn voordat ze terug kunnen komen naar kamp. 
  • Ook kinderen die in contact kwamen met een besmet persoon en in quarantaine moeten blijven kunnen niet deelnemen aan het kamp.
  • Kinderen die tot de risicogroep behoren, kunnen enkel deelnemen aan het kamp als ze hiervoor van de ouders of huisarts toestemming krijgen. Om te weten of je kind tot de risicogroep behoort, kan je (al dan niet in overleg met de huisarts) beroep doen op deze lijst.


Voor meer informatie rond de jeugdwerk in tijden van corona, neem een kijkje op de website van De Ambrassade.

Veelgestelde vragen

Wat als mijn reeds betaalde kamp geannuleerd wordt door corona?  

Bij annulatie door corona wordt het reeds betaalde inschrijfgeld voor onbeperkte duur in jouw Idee Kids spaarpot geplaatst. Deze spaarpot wordt automatisch in mindering gebracht bij jouw eerstvolgende online of telefonische inschrijving. Je bent het betaalde inschrijfgeld dus niet kwijt.
De waarde van je spaarpot kan je steeds raadplegen via je persoonlijke pagina via 'menu', 'mijn betalingen'.
Zoals steeds luistert Idee Kids naar elk afzonderlijk verhaal als dit nodig blijkt.

Wat als een deelnemer positief test op covid-19?

Wanneer een deelnemer positief test op covid-19 wordt voor de hele bubbel het kamp stopgezet. Ook broers en zussen van kinderen uit de ontbonden bubbel kunnen even niet meer op kamp komen. Het resterende inschrijvingsgeld wordt in je Idee Kids-spaarpot geplaatst.